De dirigent van gemengd koor Gasselte

dirigent Peter Stam

Peter Stam studeerde klassiek saxofoon bij Tom de Vette en Leo van Oostrom aan het Rotterdams Conservatorium en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarnaast studeerde hij aan laatstgenoemde conservatorium Orkestdirectie bij Lucas Vis en Ed Spanjaard. Al tijdens zijn studie speelde hij al bij de meeste Nederlandse symfonie orkesten, zoals Rotterdams Philharmonisch Orkest, Koninklijk Concertgebouw Orkest etc. Hij was twaalf jaar lang altsaxofonist van het Rijnmond Saxofoonkwartet, waarmee tournees werden gemaakt naar o.a. Thailand en Zuid-Korea.

Als dirigent van diverse amateur symfonieorkesten heeft hij zich altijd ingezet om nieuw repertoire te integreren in het bestaande. Peter combineert zijn freelance werk met zijn vak als hoofdvakdocent Klassiek Saxofoon aan het Prins Claus Conservatorium (sinds 1987, toen nog Noord-Nederlands Conservatorium). Daar is hij tevens werkzaam als coach kamermuziek en docent arrangeren.

Op diverse conservatoria leidde hij tal van operaproducties en werkte nauw samen met componisten als Julia Wolfe, Volker Blumenthaler en Wolfgang Rihm. Bij het Parijse ensemble Alternance was hij enkele malen gastdirigent en verzorgde wereldpremières en opnamen van composities van de in Nederland wonende Burkhardt Söll.

Peter zet zich daarnaast sterk in voor het musiceren binnen de amateurwereld.